Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Aarzel dan niet om contact op te nemen.
Hoe lang duurt een les?
Er zijn wekelijkse lessen van 20, 30 of 45 minuten. Voor gevorderden is het mogelijk om eens in de 2 weken les te hebben.
Hoeveel kost de les?
De kosten zijn afhankelijk van de gekozen lesduur. Voor de tarieven, klik hier.
Wanneer en op welke dagen zijn de lessen?
De lessen worden in gezamenlijk overleg bij de leerlingen aan huis les gegeven.
Waar worden de lessen gegeven?
De lessen vinden plaats bij de leerlingen thuis
Kan ik ook weer opzeggen?
Nieuwe leerlingen schrijven zich in voor een heel kalenderjaar. Vanaf het tweede jaar is er een opzegtermijn van één maand. In uitzonderlijke gevallen kan, na overleg met de docent, van deze regel worden afgeweken.
Waarom kan ik niet eerder opzeggen in het eerste jaar?
Daar zijn verschillende redenen voor:
- De ene leerling leert snel in de beginfase maar stagneert later. Een ander heeft een langzame start maar maakt uiteindelijk goede vorderingen. Het kost tijd om iedereen een kans te geven dit te ervaren.
- Daarnaast spelen de seizoenen een rol. In het voorjaar en de zomer wordt vaak minder geoefend. Daartegenover staan herfst en winter, waarin meer geoefend wordt. Speelt het kind graag piano, dan vindt het vaak zelf een manier om én buiten te spelen én te oefenen. Leerlingen moeten hun eigen weg hierin vinden.
Na een jaar kunnen docent, ouders en leerling dit goed beoordelen.
Gaan alleen kinderen op pianoles?
Nee, ook jongeren en volwassenen hebben pianoles. Pianoles is voor iedereen!
Heb ik thuis een piano nodig?
Een instrument om op te oefenen is noodzakelijk. Het meest handige is thuis.
Je onthoudt het beter, en gaat sneller vooruit. Op een gewone piano kan geoefend worden maar ook op een aanslaggevoelig keyboard of elektrische piano. Een vleugel mag natuurlijk ook.
Hoe vaak en hoe lang moet ik oefenen?
Oefening baart kunst”. Het advies is om 5x per week te oefenen. Minder kan ook, maar dan gaat het langzamer vooruit.
In de beginfase zijn de muziekstukjes kort en is 10 tot 15 minuten oefenen per dag voldoende.
Geleidelijk worden de stukken langer en moeilijker. Het is dan aan te raden om 25 tot 30 minuten per dag te oefenen.
Mag/kan ik ook met anderen samenspelen?
Ja, natuurlijk! Zelfs op beginnersniveau is het mogelijk om samen te spelen. Allereerst speel je samen met je docent. Binnen een paar maanden ben je op het niveau om samen met twee of drie andere leerlingen te spelen aan de piano. Is de muziek nog te moeilijk? Dan maak ik zelf een bewerking!
Zijn er uitvoeringen?
Ja, voor publiek spelen hoort bij pianolessen! Jaarlijks zijn er twee uitvoeringen: een rond Kerst en een voor de zomervakantie. Alle leerlingen mogen dan voorspelen. De uitvoeringen zijn openbaar en voor iedereen gratis te bezoeken!
Kunnen we ook naar pianoconcerten gaan?
Ja! Het luisteren en kijken naar “echte” pianisten in de vorm van live pianoconcerten is heel inspirerend! Daarom biedt ut Muzieklab haar leerlingen de mogelijkheid om met korting naar concerten te gaan. Deze vinden plaats in het Theater aan het Vrijthof (Maastricht) en de Parkstad Theaters in Heerlen en Kerkrade.
Welke muziek spelen we op de les?
Afhankelijk van leeftijd en (muzikale) achtergrond wordt een methode uitgezocht. Deze methode wordt geleidelijk aangevuld met muziek uit eerdere tijden en/of andere stijlen. In overleg met de leerling wordt dit samengesteld. Zo ontstaat een uitgebreid repertoire, van barok tot popmuziek.
Muziek “op bestelling”
Met name voor beginners is popmuziek nog te moeilijk. Daarom bewerk ik die muziek met het zgn. Sibelius muzieknotatieprogramma. Zo kan een beginnende leerling zijn/haar favoriete muziek op eigen niveau spelen!
Wordt er op de les alleen Nederlands gesproken?
Nee, er komen mensen met veel verschillende nationaliteiten naar de pianolessen. Daarom geef ik, behalve in het Nederlands, ook les in het Engels en Duits. En, uiteraard, in het Limburgs dialect.
Wat is de lengte van een schooljaar?
In principe kan iedereen op elk gewenst moment beginnen. Maar de vakanties en vrije dagen lopen gelijk met het leerjaar van de basisscholen in regio Zuid-Nederland.
Klik hier voor een overzicht van vakantieperioden en vrije dagen.
Hoe gaat ut Muzieklab om met COVID-19?
Tijdens de lessen worden verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen:
- Vóór en ná de lessen worden handen gewassen en gedesinfecteerd met handgel.
- Voor extra ventilatie staan ramen tijdens de les op een kier.
- Docent zit op 1,5 meter afstand.
- Er worden mondkapjes gedragen, net als latex handschoenen door de docent. Deze worden na iedere leerling verwisseld.