Waarom ut Muzieklab?
“ut” betekent in het Latijn “do”, als grondtoon.
Daarmee vormt “ut” de basis waarop een muziekstuk gebouwd wordt.
“ut” bij ut Muzieklab staat voor het fundament van mijn lespraktijk.
Geschiedenis ut Muzieklab:
Ik ben docent in hart en nieren.
Toen ik 4 jaar oud was, leerde ik andere kinderen liedjes spelen op een klokkenspel. Zelfs toen al vond ik het belangrijk om anderen het plezier van het zélf spelen te laten ervaren. Ik heb dan ook nooit de ambitie gehad om concertpianist te worden.
Verder is mijn jarenlange ervaring als docente piano- en kinderwerk bij de Muziekschool Maastricht, een wezenlijk fundament achter het ontstaan van ut Muzieklab.
Persoonlijke achtergrond:
Het feit dat ik moeder werd, heeft mijn omgang met jonge leerlingen enorm beïnvloed in positieve zin. Deze ervaringen neem je mee naar het leslokaal en zijn rechtstreeks van invloed geweest op mijn loopbaan.
Mijn eigen kinderen gingen al op 3-jarige leeftijd naar de cursus “Muziek voor peuters”. Toen een nieuwe docent gevraagd werd, heb ik met succes gesolliciteerd. Dit leverde een schat aan nieuwe ervaring: het geven van groepslessen muziek aan kinderen tussen 2,5 tot 7 jaar.
Daarna heb ik zo’n 5 jaar de (groeps-)oriëntatie cursus “Kies je eigen lievelingsinstrument” gegeven. Bedoeld voor leerlingen uit groep 3 die op zoek zijn naar “een eigen voorkeursinstrument”
Kenmerken ut Muzieklab
- Leerlingen kunnen direct starten met pianoles. De noodzakelijke theorie wordt tijdens de lessen behandeld.
- Als de gelegenheid zich voordoet, kunnen pianisten met andere instrumenten samenspelen. Deze vorm van samenspel is nog in de experimenteerfase in het “lab”.
- Leerlingen kunnen hun favoriete muziek spelen. Via een muziekprogramma kan ik hedendaagse muziek bewerken, zodat iedereen dit op eigen niveau kan spelen!
- Persoonlijke aandacht waarbij rekening wordt gehouden met het karakter en behoeftes van de leerling.
- Tijdens uitvoeringen en projecten mogen álle leerlingen voorspelen.
Wat zal nooit veranderen?
- Leren pianospelen gaat niet vanzelf.
Het is een ambacht, dat je alleen leert door veel te spelen. Wanneer iemand op hoog niveau piano speelt, is daar jarenlange oefening aan vooraf gegaan. - Dat vraagt geduld, concentratie en uithoudingsvermogen.
Het verbeteren van deze vaardigheden, is een gunstig bijkomend effect. In het dagelijkse leven zijn deze vaardigheden hard nodig. Dit alle vormde mijn motivatie om ut Muzieklab op te richten. - Op weg naar ons doel – misschien wel de top – komen we ontzettend leuke muziek tegen. En dáár gaat het om!
Ook experimenteren in ons ‘lab’? Schrijf je in voor een gratis proefles!
Opleiding, cursussen en ervaring
- januari 2021: eerste lustrum van ut Muzieklab als zelfstandige pianopraktijk! Veel ervaringen rijker op zakelijk, organisatorisch en educatief gebied!
- januari 2016 – januari 2017: post hbo-opleiding “M4ME”. Conservatorium van Amsterdam.
- februari – april 2016: “Starten eigen bedrijf”, aangeboden door “Starterscentrum Limburg”,
- januari 2016: geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als “ut Muzieklab”.
- juni 2015: Congres “Grijs en van de Wijs” te Amersfoort.
- 2010: Post hbo-cursus “Deficiëntie in de instrumentale/vocale muziekles”: orthopedagogische en methodische handreikingen”. Hogeschool ZUYD.
- Door de jaren heen diverse bijscholingen, waaronder het muzieknotatieprogramma Sibelius.
- 1981-2016: docente piano en kinderwerk aan Kumulus Muziekschool te Maastricht.
- februari 1984: geslaagd voor Piano akte B.
- juni 1983: geslaagd voor Schoolmuziek akte B.
- november 1982: vaste aanstelling bij Muziekschool Maastricht.
- augustus 1981: eerste pianolessen bij Muziekschool Maastricht, vervanging wegens ziekte.
- Vanaf januari 1978: eerste stageleerlingen
- 1965: als 7- jarige naar de muziekschool in Simpelveld. Daar volgde ik 2 jaar AVMO- en 2 jaar Solfègelessen, vanaf 8 jaar begon ik met pianolessen.